“Proconsul rămâne tot Proconsul”


Interviu realizat de Alina Ilioi

S-au auzit fel şi fel de variante, fel şi fel de opinii şi diverse voci despre Proconsul. De când şi-au schimbat credinţa, au câştigat sau au pierdut fani. Când a declarat public: “sunt pocăit”, mulţi şi-au pus întrebarea “ce este în capul lui Bodo?”. Ei bine, iată-mă aici, faţă-n faţă cu el şi încercând să dezleg misterul. Obosit după ore de cântat, transpirat, mă întâmpină totuşi cu un zâmbet deschis, larg şi spune hotărât: “hai, să începem”. Îi zâmbesc înapoi şi mă pregătesc de acţiune. Vreau să aflu ceva, să descopăr, să mă conving de unele lucruri. Prin urmare, încep interviul:

Alina Ilioi: Care a fost scopul principal pentru care aţi venit să cântaţi în această seară, aici?

Bodo: Să le cânt clujenilor ca să vadă şi ei faţa creştină a trupei Proconsul.

Alina Ilioi: Consideri că a fost atins acest obiectiv?

Bodo: Sigur, pe deplin!

Alina Ilioi: Cine este „Proconsul” în spatele scenei?

Bodo: Slujitorii Domnului. Eu, Robert şi Dragoş suntem întorşi la Domnul şi urmează probabil, de fapt sigur, şi colegii mei.

Alina Ilioi: Dacă ar fi să alegi să cânţi doar muzică creştină, sau doar muzică laică, ce ai alege?

Bodo: (Pauză) Noi cântăm şi muzică creştină şi muzică, cum spuneţi voi, laică, cu toate că muzica noastră, dacă stai să o analizezi, să analizezi textele noastre, de exemplu, cântecul „Tu” sau „Zbor” şi mai multe, chiar foarte multe din cântecele noastre pe care le-am scris înainte să ne întoarcem la Domnul, au avut un mesaj nu prea laic, ci cu o conotaţie acolo sus.

Alina Ilioi: Bine, bine dar dacă ai fi pus în situaţia de a alege, ce ai alege?

Bodo: Nu o să fim puşi. Nu…îţi spun direct, nu ocolesc. Nu vom fi puşi în această situaţie pentru că Domnul ne-a trasat sarcinile, cum s-ar spune. Există foarte multe formaţii creştine, foarte bune, creştine, cum ar fi: Cristocentric, Decean, Alin Timofte, multe. Ne pare rău că nu mai cântă Vitamina C. Sunt foarte multe trupe care cântă doar cântece creştine. Consider că trebuia să existe o formaţie care să cânte şi cântece creştine şi cântece pentru întreaga lume, cântece de dragoste. Noi dorim ca lumea să se întoarcă la Domnul. Pe toţi îi dorim întorşi şi cam asta cred că este menirea noastră.

Alina Ilioi: Spune-mi în trei cuvinte viziunea Proconsului, viziunea pentru viitorul acestei formaţii.

Bodo: Păi, îţi pot spune pe următorul an. Tot anul e ocupat cu concerte. Cu concerte creştine şi cu un turneu împreună cu alte formaţii necreştine din România. De fapt, de ce spun necreştine?

Alina Ilioi: Adică? Ce vrei să spui?

Bodo: Eu am avut marea surpriză să aflu după apariţia noastră la „Acces Direct”  că sunt foarte mulţi colegi de-ai noştri care sunt creştini şi nu au anunţat acest lucru. Au ţinut secret.

Alina Ilioi: Ai putea să-mi dai câteva nume? Eu ştiu doar de Claudiu Ursache, chitaristul Innei. Tu pe cine mai ştii?

Bodo: Claudiu Ursache, da ştiu. Normal. De fapt, înainte să fie chitaristul Innei a fost chitaristul trupei „The marker”, care sunt prietenii noştri şi colegii noştri pe care chiar i-am invitat la concertul de lansare a albumului nostru, să cânte cu noi la Sala Palatului. Deci, ştim foarte bine cu cine avem de-a face. Uite, dacă mai vrei să afli,  solista trupei Blaxy Girls, Ruxi, este întoarsă la Domnul.

Alina Ilioi: Doar atât? Mai dă-mi exemple.

Bodo: Ohooo, sunt foarte multe! Multe exemple. Dida Drăgan L-a primit pe Domnul împreună cu mine şi cu soţia mea.

Alina Ilioi: Cum ai fost „primit” de mass-media după ce ai făcut şi tu acest pas?

Bodo: S-au mai liniştit acum. Chiar dacă mă urmăresc tabloidele prin Bucureşti sau prin ţară, nu mai au aceeaşi răutate ( nu mai râd) pe care o aveau înainte. Chiar într-un ziar, era un articol în care scria că „Bodo şi-a condus soţia la aeroport, ea a plecat la Paris”, de fapt, ea a plecat în Africa de Sud la o Healing School cu pastorul nostru şi, zice ziarul că, „acum pentru că Bodo s-a pocăit, cu siguranţă nu va face nicio prostie”. (râde din nou, de data aceasta în hohote). A fost foarte ok.

Alina Ilioi: Dacă ar fi să alegi un alt nume pentru Proconsul, care ar fi acela?

Bodo: Nu aş alege niciun alt nume. Proconsul e Proconsul!

Alina Ilioi: Care este versetul/pasajul tău preferat din Biblie?

Bodo: Ohohooo! Ăăă…am multe versete preferate!  Ce să spun? (pauză).

Alina Ilioi: Unul care ţi-a rămas întipărit în minte!

Bodo: Nu am să-ţi spun acum pentru că sunt multe şi pentru că începând de la Geneză şi până la…(pauză) sunt multe. Nu vorbesc despre asta acum.

Alina Ilioi: Cum te-au primit Bisericile din România?

Bodo: Nu avem multe experinţe cu multe biserici. Acolo unde am mers şi am cântat, respectiv la „Agape” în Timişoara, la „Alethea” în Timişoara. Chiar ieri am avut un concert creştin la Baia Mare cu biserica Logos. Astăzi aici. Mâine la Bistriţa. Toată lumea ne primeşte după cum aţi văzut în seara aceasta. Foarte bine! În plus, la noi, vizavi de formaţiile pur creştine, se întâmplă că oamenii care vin la concertele Proconsul pentru Proconsul şi doar atât, nu neapărat pentru concert creştin, îşi pun un semn de întrebare. Şi e de ajuns să-şi pună un semn de întrebare, pentru că acel semn de întrebare e momentul când începe să-şi despietrească inima.

Alina Ilioi: Când auzi „Gânduri ascunse” la ce te gândeşti?

Bodo: Eu mă gândesc doar la ce spun oamenii şi la cum se comportă cu mine. Eu nu am gânduri ascunse.

Alina Ilioi: Un mesaj pentru toţi cititorii, Bodo.

Bodo: Să fie binecuvântaţi în primul rând, să se întoarcă mulţi, cât mai mulţi la Domnul pentru că-s vremurile de pe urmă şi noi considerăm că suntem trimişi acolo unde oamenii nu se mai pot aştepta să ajungă la biserică. Trebuie mers la ei acasă şi să-i vorbim despre Domnul şi despre mântuire.


One thought on ““Proconsul rămâne tot Proconsul”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s