Aceasta este una din cele două cărţi ale Vechiului Testament care poartă numele unei femei. În timp ce “Rut” este povestea unei neevreice care s- a căsătorit cu un evreu, “Estera” este povestea unei evreice căsătorită cu un neevreu.
Numele lui Dumnezeu nu este menţionat în această carte şi nici un alt nume nu face referire la El. În această carte nu se face referire la rugăciune, însă ne învaţă despre providenţa lui Dumnezeu,ceea ce dovedeşte că Dumnezeu ne poartă de grijă. Cum şi vedem în această carte, poporul ar fi fost nimicit dacă nu ar fi intervenit El.
În al treilea an al domniei împăratului Ahaşveroş, el a dat un mare banchet în care îi cere împărătesei Vasti să vină înaintea lui pentru a se lăuda cu frumuseţea ei. Însă, împărăteasa Vasti refuză invitaţia împăratului, dovedind că are un caracter puternic, iar lucrul acesta îl indigna pe împărat foarte tare şi, ca şi consecinţă, luă o decizie drastică pentru întreaga împărăţie.
După ce s- a mai potolit mânia împăratului Ahaşveroş,el a dat un concurs de frumuseţe pentru a se căuta o nouă împărăteasă. Anunţul a fost răspândit în tot ţinutul şi, de aici începe povestea.
Mardoheu, un bărbat din seminţia lui Beniamin, este unul din evreii care nu se întorseseră la Ierusalim. El se stabilise în cetatea Persiei, fără un gând de a mai veni înapoi. Numele lui Mardoheu înseamnă “om mic”, pentru că el era un om mic la statură. El a adoptat-o pe Estera şi a crescut-o singur.Ea este o tânără foarte frumoasă care, ca şi celelalte tinere luate la împărăţia împăratului Ahaşveroş, fusese luată. Dintre toate tinerele aduse înaintea lui Ahaşveroş,Estera câştigă imediat bunăvoinţa lui Hegai,organizatorul concursului.
Împăratul a iubit-o mai mult pe Estera decât pe celelalte fete şi ea a căpătat trecere şi iubire înaintea lui. Împăratul a dat un mare ospăţ în cinstea Esterei. Imediat după acesta, Mardoheu descoperă un complpt pus la cale de doi fameni din curtea împăratului Ahaşveroş, de a-l ucide. Aflând aceasta, Mardoheu ia la cunoştinţă acest lucru şi o înştiinţează pe împarăteasa Estera.
Estera îi spune împăratului despre acest complot, iar soarta acestor doi fameni a fost moartea prin spânzurătoare. Fapta lui Mardoheu este consemnată, dar nu urmeaza nici o răsplată, nici o recunoaştere a meritului lui.
Poziţia lui Haman era de prim- ministru. Datorită poziţiei lui Haman, agaghitul, porunca împăratului Ahaşveroş era ca toţi să se plece înaintea lui şi să-l venereze. Mardoheu refuză însă, să se închine pentru că el fusese educat în Legea Mozaică. Poporul lui Dumnezeu îl venereză numai pe Dumnezeu. Haman ar fi trebuit să-l ignore pe Mardoheu, dar ura faţă de acesta nu cunoaşte limite şi este hotărât să nimicească poporul evreu, nu numai pe Mardoheu.
Împăratul Ahaşveroş îi dă permisiunea de a-i ucide pe toţi evreii într- o zi anume; împăratul pune preţ foarte mic pe viaţa umană şi nu încearcă să afle detalii despre poporul pe care spune Haman că vrea să-l nimicească. Este emis un decret care este trimis în toată împărăţia şi prin care se acordă tuturor permisiunea de a-i ucide pe evrei în ziua a treisprezecea a lunii Adar (Martie). Poporul, aflând această decizie, este şocat.
Mardoheu, aflând tot ce se petrecea, şi-a sfâşiat hainele şi s-a îmbrăcat în sac şi şi- a presărat cenuşă pe cap. Evreii din întreaga împărăţie plâng şi se jelesc, dar nu se face referire la rugăciune. Împărăteasa Estera este stânjenită de starea lui Mardoheu şi- i trimite un rând de haine, dar acesta le refuză. Estera ştie acum că este o problemă serioasă şi îl trimite pe Hatac să afle despre ce este vorba, iar Mardoheu îi trimite răspuns cu privire la groaznicul decret. Mardoheu îi trimite un semnal disperat de ajutor. Viata ei este în pericol pentru că şi ea este evreică, rudele ei sunt în pericol şi întreg poporul este în pericol de moarte. Mardoheu o îndeamnă pe Estera să se afişeze înaintea împăratului Ahaşveroş, în ideea că Dumnezeu va fi cu ea. Estera acceptă provocarea.
Oricine apărea înaintea împăratului fără să ceară permisiunea, era pedepsit cu moartea. Era salvat numai dacă împăratul întindea toiagul(sceptrul) sau către persoana în cauză. Estera întră în prezenţa împăratului cu mare nobleţe. Împăratul întinde sceptrul spre ea, se apropie şi îl atinge. El îşi dă seama că ceva s-a întâmplat de a adus-o pe Estera înaintea lui şi o asigură că îi va da jumătate din împărăţie. Însă, Estera nu este gata să-i spună problema şi îl invită pe împărat şi pe Haman la un ospăţ. Împăratul o asigură din nou că îi va da tot ce-i cere. Împărăteasa Estera îi promite că îi va dezvălui cererea la un al doilea ospăţ, în ziua următoare, dacă împăratul şi Haman vor accepta invitaţia ei.
Haman pleacă de la ospăţ plin de bucurie şi de mândrie, însă la vederea lui Mardoheu îi dispare bucuria. El ajunge acasă şi începe să se laude, dar mărturiseşte şi faptul că prezenţa lui Mardoheu îl deranjează. Soţia lui, Zereş, şi prietenii îl sfătuiesc să înalţe o spânzurătoare de cincizeci de coţi şi să primească un ordin de la împărat pentru a-l spânzura pe Mardoheu, iar Haman este de acord.
” Cinstea dată lui Mardoheu “
Împăratul Ahaşveroş află că fapta lui Mardoheu nu a fost răsplatită. La acea oră târzie (pentru că împăratul nu avea somn!!), Haman vine să obţină ordinul împărătesc prin care să-l spânzure pe Mardoheu, iar înainte de a apuca el să spună pentru ce a venit, împăratul îi pune o întrebare: “- Ce trebuie făcut pentru un om pe care vrea să- l cinstească împăratul?”. Fără să- şi dea seama de nimic, crezând că împăratul se referă la el, Haman face o sugestie îndrăzneaţă. Propunerea scoate la iveală adevărata dorinţă a lui Haman, el râvneşte la tronul împăratului. Haman este uimit când află că omul pe care vrea împăratul Ahaşveroş să- l cinstească nu este altul decât, Mardoheu. În timp ce Haman deplânge întorsătura tristă pe care au luat-o lucrurile, slujitorii împăratului vin şi- l iau la ospăţul dat de împărăteasa Estera.
Pentru a treia oară, împăratul o asigură pe împărăteasa Estera, că îi va da tot ce doreşte. El o iubeşte şi vrea să-i facă pe plac. Estera dezvăluie acum complotul pus la cale pentru nimicirea sa şi a poporului său. Împăratul cere să se afle numele celui vinovat de acest complot,iar Estera îl numeşte pe Haman. În cele din urmă, Haman rămâne uimit neştiind că împărăteasa Estera este evreică, dar şi împăratul este şocat şi supărat de încrederea de neclintit pe care o avusese în Haman. Împăratul iese în grădină pentru a se gândi la întreaga situaţie; Haman încearcă să obţină iertarea de la împărăteasă şi se agaţă de patul pe care era ea şezută la masă. Împăratul se întoarce şi îl vede pe Haman în această postură compromiţătoare. Împăratul porunceste ca Haman să fie spânzurat de spânzurătoarea pe care o pregătise el pentru Mardoheu.
Pentru că primul decret nu putea fi schimbat, s-a emis un alt decret prin care le permite evreilor să se apere.
Ziua care ar fi trebuit să aducă nimicirea poporului Israel a devenit ziua marii lor eliberări.
Reblogged this on Dumnezeu e în control.
Cu o singura afirmatie nu sunt de acord, cu faptul ca in cartea Estera nu se pomeneste despre rugaciune. Intr-adevar cuvantul “rugaciune” nu este precizat, dar actiune rugaciunii este prezenta.
Trebuie tinut seama ca in cap. 4 Mardoheu s-a imbracat in sac… sacul reprezinta, indiscutabil, imaginea rugaciunii. Versetul 1 precizeaza strigatele lui Mardoheu… se intelege ca erau strigate in rugaciune.
In versetul 16 Estera ii zice lui Mardiheu sa vesteasca un post.
Ce trebuie tinut seama ca “sacul” si “postul” in vechiul testament erau in contextul rufaciunii. Niciodata aceste elemente nu pot fi luate separat.
In crestinismul “modern” postul nu se mai tine in sac, si, imi pare rau sa spun asta dar postul nu prea se mai tine, si a fost total rupt de rugaciune… Am auzit crestini care tin post in felul urmator: duminica dimnineata, se trezesc nu mananca nimic se duc la serviciul de biserica, dupa care vin acasa si mananca … deci, pentru ei postul este cateva ore duminica dimineata.. nu vreau sa judec pe nimeni dar un astfel de post nu prea este biblic… dar ma rog, fiecare cum crede asa face, dar sa avem grija mare cum credem…
Concluzionand, cartea Estera face referire la rugaciune, si chiar proeminent.
PS
As vrea o parere despre Vasti. Daca atitudinea ei a fost demnitate sau neascultare…
Am auzit un predicator facand afirmatia ca imparatul a invitat-o pe Vasti sa-si arate frumusetea trupeasca (nu sunt de acord sub nici o forma cu asta).
In rest, Domnul sa va binecuvantze!