Posted in De' ale mele!!!

Habacuc sau metafora disperării ce sfârşeşte în credinţă


fam Barbosu 2013Atunci când vine vorba să scrii despre lucruri spirituale este foarte important să te documentezi, să ştii să comunici şi să ai idei creative. În felul acesta, relaţia dintre autor şi cititor este mult îmbunătăţită şi ambii au în egală măsură beneficii: primul se bucură de roadele muncii sale, cel de al doilea de oportunitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele, de a se dezvolta în ceea ce priveşte sufletul şi intelectul. Cristian Barbosu, scriitor talentat, cu o bogată practică în ale condeiului, cu o evidentă înclinaţie religioasă, dar şi artistică, izbuteşte cu succes acest lucru în cărţile sale. Autorul este pastorul bisericii “Harvest Metanoia” din Arad şi autorul volumelor „Ce vrea Dumnezeu să ştiu despre viaţa de familie”, „Cele zece porunci”, „Habacuc”, “Cele şapte păcate cardinale” şi “Obstacole în calea credinţei” (o abordare expozitivă şi apologetică a Evangheliei după Luca) .Cristian este căsătorit cu Anne, originară din Franţa. Împreună au trei fete, Fiona (16), Tara (12) şi Eden (2 ani).
„Habacuc şi Dumnezeu îţi vor deveni prieteni”
Nu este simplu să vorbeşti despre profetul Habacuc. Mai întâi, fiindcă modul în care este scrisă această carte a profetului Habacuc nu este unul atractiv. Iar pe de altă parte, fiindcă subiectul şi întrebările pe care le ridică profetul Habacuc nu se lasă decodificate cu uşurinţă. Pentru a avea o elementară înţelegere a acestei cărţi, este necesară o anumită experienţă spirituală în studiul Bibliei, dar deopotrivă şi o înclinare pastorală din partea celui doritor să cunoască mesajul lui Dumnezeu din cartea profetului Habacuc. Îmbinând în mod fericit experienţa sa spirituală cu talentul pastoral, Cristian Barbosu izbuteşte în „Habacuc”, să fie atât cărturarul aplecat asupra sulurilor sfinte, cât şi un îndrumător sufletesc pe calea credinţei. Şi nu întâmplător, Cristian Barbosu chiar reuşeşte să extragă un mesaj viu, sensibil şi aplicabil fiecărui cititor. Chiar de la început, suntem întâmpinaţi cu următoarele cuvinte: „Dincolo de un studiu exegetic, aspectul aplicativ, practic şi personal prevalează, iar Habacuc şi Dumnezeu îţi vor deveni prieteni, identificându-se cu tine şi problemele tale şi ajutându-te să treci cu bine prin ele. Este o carte pentru minte, pentru inimă, mai ales pentru inimi zdrobite şi frământate, dar şi pentru credinţa zbuciumată a multora dintre noi.”
„Doamne, unde sunt dragostea şi dreptatea Ta?”
De fapt, această carte reuneşte mai multe mesaje predicate de către autor, fapt pentru care putem spune că atunci când o citim, nu facem altceva decât să îl ascultăm pe Cristian Barbosu predicându-ne adevărul din Sfintele Scripturi. Ca formulă de prezentare, volumul este structurat în patru capitole, fiecare conturând o anumită problematică. Astfel, primul capitol are un titlu tulburător prin semnificaţia sa: „Doamne, unde sunt dragostea şi dreptatea Ta?” Mai departe, următorul titlu de capitol este la fel de provocator: „Lasă Dumnezeu păcatul nepedepsit?” Iar după aceea, se pune întrebarea: „Doamne, mai am şanse de scăpare?”, finalul fiind „Habacuc – credinţa”. Cu alte cuvinte, avem un parcurs spiritual, un itinerariu în urma căruia suntem conduşi de la îndoială şi disperare la o credinţă fermă şi neclintită în Dumnezeu.
„O relaţie cu Divinul”
Ca de fiecare dată, Cristian Barbosu nu se limitează doar la citirea şi interpretarea directă a Bibliei, ci adaugă o bibliografie consistentă, ce i-a fost de folos în înţelegerea mesajului cărţii profetului Habacuc. Acest lucru este deosebit de important atunci când studiem Sfânta Scriptură, pentru că putem să aprofundăm mai bine mesajul sfânt, dintr-o perspectivă mai largă, ce presupune obligatoriu, contribuţia unor lucrări de referinţă. În ceea ce priveşte maniera de prezentare, putem remarca modul în care autorul ştie să facă de fiecare dată câte o introducere atractivă, care captează atenţia şi ne dă încredere asupra tratării ulterioare a subiectului. „Umblarea omului cu Dumnezeu implică mai mult decât un simplu crez sau o tradiţie, implică o relaţie cu Divinul, şi nu una platonică, nominală, nici măcar rituală, ci implică o relaţie vie, activă cu Isus, dincolo de religie, dincolo de rutină.”
„Dumnezeu are o perspectivă diferită de a noastră”
De asemenea, pe parcursul prezentărilor pe care le face, autorul trimite la propria sa experienţă, ceea ce dă o notă de autenticitate studiului teologic. Suntem astfel, familiarizaţi cu evenimente cheie din viaţa sa, care l-au determinat într-un fel sau altul să înţeleagă la modul practic mesajul cărţii profetului Habacuc. „Este extraordinar modul în care lucrează Dumnezeu. Când nici nu mă aşteptam, în cele mai bizare şi contrare locuri, prin oamenii cei mai ciudaţi, El a acţionat cu ani înainte de a reuşi eu să înţeleg ceva. De ce? Fiindcă Dumnezeu are o perspectivă diferită de a noastră.”
„Un Dumnezeu drept, sfânt şi iubitor”
Drama profetului Habacuc este de fapt, şi drama noastră, atunci când nu înţelegem ce vrea Dumnezeu să realizeze cu noi şi cu viaţa noastră: „Habacuc era debusolat, şocat şi copleşit. Nu putea împăca atributele lui Dumnezeu, drept, sfânt şi iubitor, cu realităţile pe care le vedea în jurul său. Ceea ce vedea nu se potrivea cu ceea ce credea, cu ceea ce ştia despre Dumnezeu.”
„Dumnezeu este prezent oriunde şi oricând”
Dar trecând dincolo de această disperare, profetul Habacuc ajunge în urma unei experienţe revelatoare, să înţeleagă relaţia cu Dumnezeu dintr-o perspectivă diferită, făcând tranziţia de la tristeţe la bucurie. „Bucuria în încercare pare un concept anormal pentru omul firesc, omul care nu poate înţelege cum de un credincios adevărat poate să stea liniştit în mijlocul furtunii. Aici nu este vorba despre fanatism, ci despre credinţa că Dumnezeu este prezent oriunde şi oricând. El vede totul, ştie totul şi este interesat de fiecare dintre noi, fiindcă ne iubeşte.” Marea diferenţă este conferită de trecerea la o relaţie vie cu Dumnezeu, care se concretizează într-o experienţă plină de viaţă, de bucurie şi împlinire, indiferent de încercare.

Octavian D. Curpaş
Phoenix, Arizona

Advertisements

Author:

Sunt visul din inima Lui devenit realitate !!!

2 thoughts on “Habacuc sau metafora disperării ce sfârşeşte în credinţă

 1. Dumnezeu nicăieri n-a spus să se construiască biserici, Domnul Isus a zis “Eu voi zidi Biserica Mea”, deci acele biserici făcute de oameni nu-s de la Dumnezeu nicicare din ele, chiar dacă le poţi vedea cam peste tot în oraşe şi la sate. Şcolile de teologie sunt tot de oameni făcute după mintea lor, Dumnezeu n-a spus aşa ceva în Cuvântul Lui. Ei scot teologi pe bandă precum ies puii la clocitoare şi nu au o mamă care să-i crească, aşa sunt absolvenţii neştiind nimic de Dumnezeu şi Lucrarea Lui.

  Acum la vremea sfârşitului suntem la timpul “aşezării din nou a tuturor lucrurilor” conform Fapte 3.19-21, Dumnezeu a trimis pe proorocul Ilie făgăduit în Maleahi 4.5-6. Când ucenicii l-au întrebat pe Domnul Isus de venirea lui Ilie le-a răspuns “este adevărat că trebuie să vină întâi Ilie şi să aşeze din nou toate lucrurile” vezi Matei 17.10-11, care la acel timp era încă la viitor.
  În multe localităţi sunt deja biserici creştine ne-religioase, bazate pe învăţătura apostolilor şi proorocilor.

 2. Va trimit ADRESA de unde puteti descarca gratuit CD-ul „ADEVARURI CREŞTINE”: http://adevaruricrestine.ro/.
  Sau
  http://www.adevaruricrestine.ro/file/adevaruri-crestine.zip
  Este arhivat in format .zip. Dupa descarcare, selectati tot ce a-ti descărcat si dezarhivati cu Winzip sau Winrar, apoi accesați fișierul “autorun.exe” si puteți urmări conținutul pe computer sau il puteți copia pe un CD pentru a-l da și altora, nu doar o carte, ci o bibliotecă.
  CD-ul conține: Biblii (Cornilescu, Bartolomeu Anania, Șerban Cantacuzino – prima in limba romana) , cărți creștine: Tragedia Veacurilor, Viața lui Isus, Hristos Lumina Lumii, și alte cărti foarte importante, cărți de sănătate, psalmii recitați de actorul Marcel Iures, cântece, articole, doctrine creștine, predici scrise, adrese creștine de Internet, materiale video, și nu numai, care sunt foarte valoroase. Dați adresa și altor oameni.
  Domnul să vă binecuvânteze!

  Adevăruri Creștine

  Recomand și: http://facebook.com/IonicaBizauPage

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s