Invidia


Conform DEX, invidia este definită:

1. “ a fi stăpânit de invidie față de cineva, a privi cu invidie pe cineva sau reușită, bunăstarea, calitățile altuia; a pizmui.”

2. “ Sentiment de părere de rău, ciudă, necaz provocat de succesele sau situația bună a altuia.”

Conform Bibliei :

1. “ Nu invidia pe omul violent şi nu alege niciuna din căile lui. “ ( Proverbe 3:31);

2. “ Căci mă uitam cu jind la cei nesocotiți, când vedeam fericirea celor răi.” ( Psalmul 73:3)

Gelozia constă din invidia, pizma sau ura pe care o simte cineva când vede că un altul se bucură de vreun avantaj pe care el nu-l are sau pe care l-ar dori în exclusivitate pentru sine (ea este, de asemenea, starea de nelinişte pe care o inspiră teama de a împărtăşi acest avantaj şi altora sau de a-l pierde în folosul altei persoane).

Sub aspect psihologic, gelozia îl împiedică pe om să dispună de toate facultăţile sale, dând naştere unor tensiuni şi conflicte interioare de mare amploare.

Productivitatea acelui om este redusă şi viziunea sa despre lume deformată.

Gelozia mai poate apărea sub forma mâniei sau a autocompătimirii.

Limba invidiosului este “ amară ca pelinul, ascuțită ca o sabie cu două tăișuri.” ( Proverbe 5:4)

Invidia este una dintre emoțiile cele mai distrugătoare.

Poate afecta nu numai relațiile dintre oameni – “ mă tem să nu găsesc gâlceavă, vorbiri de rău, bârfeli,îngâmfări, tulburări ( Gal. 12:20b), ci și sănătatea personală – “ … dar pizma este putrezirea oaselor.” ( Prov. 14:30b) Ea provoacă deseori acte de violență fie psihică prin abuz verbal, bârfă, critică, fie fizică.

Adesea ne lăsăm orbiți de invidie și nu conștientizăm lucrul acesta.

Invidiosul dorește să fie lăudat – această trăsătură pune stăpânire pe mintea și faptele lui- totul este caracterizat de această dorință după laudă și înălțare de sine.

Invidia otrăvește sufletul !!!

Apostolul Pavel ne încurajează în Galateni 5:26: “ Să nu umblăm o slavă deșartă, întărâtându- ne unii pe alții și pizmuindu- ne unii pe alții.”

De ce?

Pentru că spiritul de competiție accentuează tendința noastră spre invidie.

Iubește pentru a sufoca acest sentiment de invidie!!!

AICI
Sursă foto: AICI

11 thoughts on “Invidia

 1. Mnda.. Dacă am fi mai puțin invidioși pe bunăstarea și realizarea celorlalți, ar fi mai puține uri, războaie și discordie între oameni.. Am fi mai fericiți și am mai împlini o lege fundamentală, biblică – și anume, “să iubim pe aproapele nostru ca pe noi înșine” – ori în situația în care cineva are invidie pe altcineva, atunci acest act de lege propus de însuși Doamnul Hristos, nu va putea fi împlinit în viața celor preocupați de acest păcat numit biblic și pizmă..
  Mulțumim pentru această temă la care este musai să reflectăm zi de zi, ca nu cumva să ne încerce și pe noi.. Weekend plăcut îți doresc !!

 2. Bună ziua dragă Elly ! Mulțumesc pentru cele scrise, articolul propus de tine este inspirat divin.
  După părerea mea, spiritul compețiției care ne este inoculat din fragedă pruncie își pune o amprentă
  energetică asupra personalității noastre. Competiția, atât de încurajată de societate trezește tendința de a fi invidioși, geloși, atunci când altcineva ne-o ia înainte…Acum, acest ,,înainte,, este interpretabil pentru că, dacă am înțelege faptul că suntem prețioși în fața lul Dumnezeu care este Iubire infinită, nu ne-am mai dori validări sau aprecieri subiective venite din fața oamenilor, și ne-am aprecia pentru ceea ce suntem ca parte din Creația Divină. Mulțumesc pentru claritatea mesajului tău, te îmbrățișez cu drag !

 3. Un credincios adevarat aplica cuvantul lui Dumnezeu si nicidecum nu mai traieste pentru el insusi.
  Şi El a murit pentru toţi, pentru ca cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înşişi, ci pentru Cel ce a murit şi a înviat pentru ei. (2 Cor 5:15)
  Daca este cineva care zice ca este credincios lui Dumnezeu dar nu traieste asa cum spune cuvantul lui Dumnezeu, este un mincinos (1 Ioan 2:4).
  Am fost răstignit împreună cu Hristos şi trăiesc…, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine Însuşi pentru mine. (Galateni 2:20)

 4. Da, doar credinciosul adevarat este cel ce dovedeste ca iubeste pe Domnul, pentru ca pazeste cuvantul Lui, ceilalti nu-L iubesc chiar daca vor spune ca da.
  Drept răspuns, Isus i-a zis: „Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi. Noi vom veni la el şi vom locui împreună cu el. (Ioan 14:23)
  Spui ca: “Invidiosul dorește să fie lăudat – această trăsătură pune stăpânire pe mintea și faptele lui- totul este caracterizat de această dorință după laudă și înălțare de sine.”
  Asa este, totusi cuvantul lui Dumnezeu le spune clar: Vai de voi când oamenii vă vor grăi de bine! Fiindcă tot aşa făceau părinţii lor cu prorocii mincinoşi! (Luca 6:26)

  Veniţi-vă în fire cum se cuvine şi nu păcătuiţi! Căci sunt între voi unii care nu cunosc pe Dumnezeu, spre ruşinea voastră o spun. (1 Corinteni 15:34)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s