O cerere neobișnuită în căsătorie


Ana Judson a rămas în istoria bisericii creștine ca fiind o misionară specială și dedicată. Este considerată cea mai influentă femeie misionară din istoria Americii. Decizia ei de a se căsători cu Adoniram Judson a făcut-o ca, împreună cu soțul ei, să fie printre primele familii de misionari trimise de America în alte părți ale lumii.

Azi, la timpul devoțional, vă las scrisoarea pe care Adoniram a scris-o tatălui ei ca să îi ceară acordul pentru căsătoria lor:

„Acum trebuie să vă întreb dacă puteți consimți să vă despărțiți de fiica voastră la începutul primăverii viitoare, pentru a nu o mai vedea pe această lume; dacă puteți consimți la plecarea ei și supunerea ei la greutățile și suferințele vieții misionare; dacă puteți consimți la expunerea ei la pericolele oceanului, la influența fatală a climei de sud a Indiei; la orice fel de nevoi și necazuri; la degradare, insultă, persecuție și poate o moarte violentă.

Puteți să consimțiți la toate acestea de dragul Celui care a părăsit casa Lui cerească și a murit pentru ea și pentru dumneavoastră; de dragul sufletelor care pier, nemuritoare; de dragul Sionului și al slavei lui Dumnezeu? Puteți să consimțiți la toate acestea în speranța de a o întâlni curând pe fiica dumneavoastră în lumea slavei, încoronată cu cununa neprihănirii, strălucind în aclamațiile de laudă pe care le va aduce Mântuitorului ei prin gurile păgânilor mântuiți, prin slujba ei, din eternele vaiete și disperare?”

Tatăl ei a consimțit.

Au plecat spre India în anul 1812. Împiedicați să lucreze în India, soții Judson au navigat în Birmania (Myanmar). Ann a făcut o muncă de evanghelizare, a adoptat fete orfane și a educat copii. În 1824 a izbucnit războiul între britanici și birmani, iar Adoniram Judson a fost arestat împreună cu alți străini. Ann i-a salvat viața făcând lobby pe lângă oficialii guvernamentali, aducându-i mâncare în închisoare și făcând presiuni pentru libertatea lui în următorii doi ani. După victoria britanică și eliberarea lui Adoniram, ea a murit epuizată de persecuții și de responsabilitățile familiale și misionare care au copleșit-o în timpul în care el a fost închis. Ultimele ei cuvinte au fost în birmană, limba pe care a învățat-o pentru a sluji cu dragoste și pasiune oamenilor de acolo.

Fiica lor a murit și ea după 6 luni de la moartea mamei…

Puteți compara acel creștinism cu ce trăim noi astăzi?

Advertisement

One thought on “O cerere neobișnuită în căsătorie

  1. Am inteles ceea ce ai vrut sa spui tu dar eu am rezervele mele. In scrisoarea “de cerere pentru acceptarea casatoriei” se vorbeste despre faptul ca ea doreste sa mearga intr-o lume cam necivilizata, unde sunt pagani. In tara aia (ex:Birmania) sunt peste 80% budisti, iar daca asta inseamna “pagan” …. ma.abtin. Crestini sunt doar vreo cateva procente … deci …

    In prezent, prin muncitorii filipinezi care sunt la munca prin golf, numarul/procentul crestinilor din tarile considerate musulmane din acea zona este destul de mare, chiar mai mare decat cel din ex:Birmani. Totusi acestora, din cate cunosc (direct de la fata locului), nu exista vreo secta crestina care sa le ofere ajutor sau sa-i bage in seama, ba chiar in unele zone este interzis altceva in afara de islam.

    Nu uita ca UK si USA erau invadatori in tarile precum India si Birmania, aveau sclavi acolo si acei “crestini” din UK si USA faceau comert cu sclavi, atat pe mare cat si pe uscat.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s